lørdag 12. mai 2012

Umeboshiplommer


Umeboshiplommer

Umeboshiplommer har en spesiell smaks- og duftkombinasjon av surt og salt. De kan ligne litt på aprikoser, men er en japansk spesialitet som vokser i de nordligere og kaldere strøk av Japan. Treet har nydelige hvite blomster og blomstrer tidlig på våren. Frukten høstes tidlig på sommeren, når den er veldig syrlig. Spises den rå da, blir man syk. Plommene blir deretter gjæret med havsalt og spesielle enzymer og bakterier i ett år eller mer. Nå er de ikke lenger giftige, men derimot en sterk og effektiv medisin. De kan lege kvalme og reisesyke svært effektivt, og avgifte kroppen hvis man har spist dårlig mat. I tillegg kan en umeboshiplomme raskt hjelpe en person som er i alvorlig sjokk. Når man er i sjokk, blir blodet surt. Plommene, som er veldig basiske, nøytraliserer raskt det sure blodet. Jeg har alltid et par slike umeboshiplommer i et miniatyrglass i vesken min som nødmedisin. De kan puttes direkte i munnen og holdes der til de er løset opp. Deretter kan man suge på stenen og også knekke stenen og spise kjernen, som ligger inni stenen. Umeboshiplommer kan erstatte salt, miso eller tamari i mange oppskrifter. Etterhvert som plommene blir eldre, blir de mindre salte og skarpe. Vanligvis blir de syltet eller hermetisert sammen med shisoblader. Umeboshiplommene er som regel røde, men de vi får kjøpt i helsekosten i Norge er ofte mer grå på farge.

Umeboshiplommer
Umeboshiplommer kan blandes i ris eller korn eller som kjerne i risboller.
Det er fint å spise en umeboshiplomme daglig i en uke eller 10 dager før man reiser til et land med ukjente og lumske sykdommer. Insekter og lignende liker ikke så godt det basiske blodet som kroppen har fått når man har spist umeboshiplommer.
Jeg kjenner også flere som har kurert seg for alvorlig diaré ved å spise en umeboshiplomme daglig i en uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar