fredag 25. mai 2012

Shiitakesopp

Tørket shiitakesopp
Shiitakesopp er tradisjonelt blitt brukt til å senke feber, til å behandle for høyt kolesterol, forkjølelse og influensa. De senere årene har det vært gjort flere vitenskapelige studier, bl.a. ved the National Cancer Center Research Institute i Tokyo, for å se om shiitakesoppen har noen effekt i kreftbehandling. Ut fra disse studier har man funnet stoffet lentinan, som har vist seg å være effektiv i behandlingen av mange krefttyper.

Shiitakesoppens mange gode egenskaper stopper ikke der. Den skal også hjelpe ved hepatitt og hiv/aids.Shiitake skal videre hjelpe mot plakk på tennene og den skal beskytte leveren.
Shiitake kan brukes i misosuppe, gryteretter, som pålegg og som te. Vær forsiktig med å bruke mer enn 1 shiitakesopp pr. person, da den som nevnt senker kroppstemperaturen og man kan begynne å fryse - med mindre det er nettopp en slik effekt man ønsker på en varm sommerdag.
Slik lages shiitake te:
1 shiitakesopp legges i 1 kopp vann i 20-30 min
Hakk opp shiitakesoppen (fjern det ytterste harde stykket av stilken)
Kok opp i det samme vannet som shiitakesoppen var bløtlagt i sammen med shiitakesoppen
Senk temperaturen og la det småkoke i 10 - 15 min
Tilsett 1 klype hvitt havsalt eller noen dråper Tamari eller Shoyu saus (eller soyasaus)
Drikkes varm. Shiitakesoppbitene i koppen spises til slutt

Til små barn skal man ikke tilsette salt eller noe annet.

2 kommentarer:

  1. Hvor får man tak i shiitakesopp? Eva

    SvarSlett
    Svar
    1. Du får den på Japantorget på Majorstuen, og sannsynligvis på helsekosten. Kanskje også hos "Gutta på Haugen" på St. Haugen. Jeg tror du kan bestille den hos de gode butikkene. Den finnes både som fersk og som tørket. Den tørkede ansees å ha en sterkere medisinks effekt. Den aller beste heter Shiitake Donko og dyrkes på vulkansk grunn.

      Slett