fredag 11. mai 2012

Rotsuppe og salat til lunch

Rotsuppe.

Like deler (ca 3 dl av hver) av sellerirot, persillerot og pastinakk kuttes opp og kokes i  ca 5 dl vann og 1 ts hvitt havsalt. Kokes 30-40 min til mørt og kjøres i blender til en jevn suppe. Blandingen helles tilbake i kjelen og kokes opp med 1 ss gjærfri grønnsaksbuljong. Suppen bør stå en stund (min. 30 min) så smaken får "satt seg". Smakes til med 1 ss hvit miso før servering.
Pastinakk er i slekt med fennikkel, persille, selleri og gulrot. Roten inneholder bl.a. inulin og rikelig med proteiner og mineraler.
Persillerot inneholder bl.a. mye jern, kalium og vitaminene A og C.
Sellerirot er bl.a. rik på B-vitaminet folat, som er viktig for dannelsen av hvite blodceller og normalt DNA.








Salat av sorte bønner.

Sorte bønner legges i vann over natten og
kokes 45 min i trykkoker eller 1,5 time i vanlig kjele. Et frimerkestort stykke kombu has i kjelen sammen med bønnene.

Salaten inneholder, foruten sorte bønner, stangselleri, ruccolasalat, rødløk, valnøtter, alfalfaspirer og friske granskudd.
Dressing er laget av olivenolje, sitron, honning, rosa salt, pepper og knust hvitløk.



Sorte bønner er ifølge makrobiotisk tradisjon varmende og løser opp kramper. Sorte bønner er bra å spise for nyrer, blære og de reproduktive organer.
Valnøtter inneholder proteiner, essensielle fettsyrer, sink og andre sporstoffer.
Grønne bladgrønnsaker er fulle av vitaminer og mineraler, bra for ansiktsfargen (complexion) og viktig å spise hver dag.
Granskudd er fulle av eteriske oljer, mineraler, karoten og C-vitaminer.

Granskudd













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar