onsdag 16. mai 2012

Misosuppe

Misosuppe
Miso er antagelig en av de viktigste former for næring som er fremstilt av mennesker. Ved langvarig fermentering av korn, soyabønner og salt fremkommer fordøyelsesfremmende bakterier og enzymer, lett opptakelige proteiner og essensielle vitaminer og mineraler.

I Østen har miso vært verdsatt i århundrer, men i vesten er miso først blitt kjent etter at forhandlere av helsekost og naturlig mat på begynnelsen av 60-tallet, begynte å importere miso fra Japan. Både forbrukere og forskere har nå oppdaget de gode virkningene av miso, og mange andre enn japanere har også begynt å produsere miso. Miso er et konsentrert næringsmiddel og har derfor betydning i tider med matvaremangel og overbefolkning.

Miso ble først fremstilt i Kina for 2500 år siden fra "Chiang" (en smakstilsetning). Fermenteringsprosessen som den gang ble benyttet, var gunstig både for fordøyelse og for holdbarhet. I det 4. århundre e.Kr. ble korn, soyabønner og salt fermentert og resultatet var mi-so, som betyr smak-hals. Omreisende munker brakte produktet videre til Japan der misoen ble høyt verdatt og umiddelbart akseptert av munkene, samuraiene og folk fra de høyere samfunnslag. Senere ble miso også populært blant vanlige folk, og er idag en verdifull del av japansk kokekunst.

Kombinasjonen av soyabønner og korn i miso fremstiller et høyt anvennelig og fullverdig protein, med et balansert innhold av aminosyrer. Miso fremskynder veksten av sunn bakteriekultur i tarmene. Miso er konsentrert næring og en daglig porsjon misosuppe er styrkende og gjør kroppen motstandsdyktig mot infeksjoner.

Oppskrift på misosuppe til 1 person:
Kok opp ca 3  dl vann
Kutt opp litt løk og ha i vannet
Kutt opp 1/2 gulrot og ha i
Kutt opp litt stangselleri eller andre grønnsaker og ha i
Ha i 1 klype wakame (tang fås i helsekosten)
La dette koke til grønnsakene er møre
Ta kjelen av varmen, og press 1 ts miso (fås kjøpt i helsekosten) gjennom et dørslag og opp i suppen, og suppen er klar til servering. Pynt med noe grønt på toppen.
NB suppen skal ikke koke etter at miso er tilsatt da det kan drepe de gode bakteriene i misoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar