onsdag 26. februar 2014

Vintermeny

Om vinteren trenger vi varmere og sterkere mat for å få styrke og varme gjennom de kalde vintermånedene. Vi kan også gjerne bruke sterkere krydder om vinteren enn på andre årstider. Når dette er sagt, bør vi alikevel passe på å ikke bruke for mye salt, shoyu eller miso. Vi trenger også å bruke litt mer olje om vinteren, og retter som tempura (frittyrstekt mat) og wokkede grønnsaker kan spises oftere om vinteren enn til andre årstider. Nihishime er en kokemetode med bruk av svært lite vann. Ha grønnsaker kuttet i store biter i en kjele og ca 1 cm vann. Legg på et tett lokk og la det koke lenge på svak varme. Når lokket ligger på hele tiden, bidrar dampen til at grønnsakene koker i sin egen kraft. Nihishime gir maten en veldig sterk og beroligende energi, og grønnsaker kokt på denne måten sies å gi varme, vitalitet og god helse. Nihishime passer spesielt godt å servere for syke og svake mennesker, samtidig som det er en fin vinterrett for oss alle. Ris eller annet korn kokt i trykkoker vil bidra til at næringsstoffer bevares i maten.

Om vinteren kan vi bruke en sterkere miso enn til andre tider, og det er godt å steke ris og nudler og servere i tillegg til bønner, seitan og grønnsaksstuinger. Søtris og mochi kan også serveres oftere om vinteren enn andre årstider. Det inneholder mer proteiner og fett enn vanlige brune ris og bidrar til en varmende effekt.

Lenger kokemetoder er generelt å anbefale om vinteren. Det samme gjelder bakt mat og sauterede grønnsaksretter, men vi kan også godt variere med raskere kokemetoder innimellom slik at kosten ikke blir ensidig. Friske bladgrønnsaker er fine å ha i maten rett før servering.

Når vinteren nærmer seg slutten, er det bra å gradvis bruke lettere tilberedningsmetoder for å harmonisere med den kommende sesong. På denne måten kommer vi mer i harmoni med sesongens energi og de stadig endrende sykler.
Disse anbefalinger har jeg stort sett hentet fra Wendy Esko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar