lørdag 8. februar 2014

Kostholdsanbefalinger ved brystkreft

Det som er viktig å unngå ved brystkreft er melk og alle meieriprodukter, all fet og oljerik mat, alle animalske produkter som kjøtt, fjærfe og egg, sukker, honning, andre søtningsstoffer, mineralvann og all drikke som inneholder sukker. En bør også holde seg unna tropisk frukt, fruktsaft og grønnsaker som poteter, søtpoteter, asparges, tomater og obergin. Melprodukter bør unngås fordi de er ekstremt slimdannende. Kjemikalie-tilsatte og kunstig produserte og behandlede mat- og drikkevarer bør unngås fullstendig. Selv umettet, vegetabilsk olje til steking må unngås eller reduseres til et absolutt minimum i en periode på en måned eller to. Alle iskalde mat- og drikkevarer må unngås, inkludert iskrem. Alle stimuli som kaffe, krydder, alkohol og aromatiske, duftende drikkevarer og rusmidler må unngås. Ifølge Michio Kuchi er hovedårsaken til brystkreft lang tids inntak av melk og melkeprodukter som yoghurt, ost, cottage chese og iskrem - sammen med stort inntak av mat som kylling, egg, kjøtt og andre fettrike animalske matvarer. Det samme gjelder sukker, sjokolade, honning og andre søtstoffer forårsaket av kunstige søtstoffer eller enkle sukkerarter. Vi bør også unngå nøtter for en periode. Selv om disse ikke er den direkte årsaken til brystkreft, får de svulsten til å vokse raskere. Det vi kan spise er litt ugjæret, usyret brød av ubehandlet hvete eller rug, og noen ganger andre kornsorter. Måltidet kan bestå av brun ris (helst små og runde) kokt i trykkoker. Vi kan også spise hirse og bygg. Alle andre kornsorter (hele, ubehandlede korn) kan vi spise fra tid til annen. Bokhvete kan spises av og til, mais ikke så ofte. Pasta og makaroni av bokhvete og ubehandlet hvete kan vi også spise. Vi bør hver dag spise en tallerken misosuppe. I den kan vi ha wakame-tang og forskjellige grønnsaker som løk og gulrøtter, shiitake-sopp og daikon. Andre grønnsaker kan også puttes i og det bør kuttes opp grønne bladgrønnsaker for å ha i rett før servering. Vi bør ellers spise grønnsaker tilberedt på forskjellige måter. Vi kan dampe dem, blanchere og presse dem. Rotgrønnsaker som skorzonnerrot, gulrøtter, daikon, reddik etc. bør brukes daglig. Runde grønnsaker som kål, løk, squash og gresskar og harde grønnsaker og bladgrønnsaker som brokkoli, karse og løvetann anbefales også. Grønnsakene kan tilberedes sammen eller hver for seg. For å krydre kan man bruke hvitt havsalt, tamari eller soya saus eller miso i moderate mengder. Vi kan spise marinerte grønnsaker i små mengder, men helst av den type som er lagret lenge. Daglig bruk av tørket daikon anbefales for å fjerne fete stoffer fra blodet. Hvis man føler behov for olje, kan man riste grønnsaker i litt sesamolje. Ingen rå salater anbefales i den første perioden, men avhenger av tilstanden. Vi kan koke salaten et minutt eller to. Alle salatdressinger bør unngås. Vi bør også spise azukibønner eller linser. Disse kan tilberedes sammen med litt tang og løk og gulrøtter. Litt kokt tofu eller tempeh kan vi også spise. Vi må også huske å spise litt tang, som arame eller hijiki hver dag. Vi kan også spise litt ristede gresskarfrø eller solsikkefrø. Det vi bør drikke er en basisk te som mu-te, bancha-te eller annen basisk te. Så kan vi ta en umeboshiplomme for beskyttelse. Disse anbefalinger er hentet fra Michio Kuchi. I tillegg må vi også huske på at noe av det aller viktigste er å tygge maten til den er flytende. Da kan spyttet bearbeide og syrenøytralisere maten før vi svelger den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar