onsdag 3. oktober 2012

Tempura

Tempuragryte
Tempura er en spennende japansk rett, der smått oppskårede grønnsaker vendes i en pannekakedeig, og frittyrstekes i solsikkeolje eller maisolje. Det er fint å ha en egen tempuragryte med olje, som kan oppbevares med oljen i skapet. Da er det lett å sette igang å lage tempura. Blir det deigrester i oljen, kan man sile den gjennom et dørslag og ha den tilbake i gryta og oppbevare den til neste gangs bruk.


Tempuradeig

Tempuradeig (pannekakedeig) lages ved å blande speltmel eller annet mel med iskaldt vann og litt salt. Det er fint å blande inn litt finmalt maismel også. Hvorvidt man ønsker et egg i er opp til enhver. Man kan også få ferdigkjøpt tempuradeig i asiatiske butikker, men den er lett å lage. Noe av hemmeligheten er at den skal være kald og oljen varm.



Oppkuttede gulrøtter


Man kan lage tempura av alt mulig, men det er fint å bruke grønnsaker, som for eksempel en blanding av gulrøtter og daikon eller andre rotgrønnsaker. Det er også godt å lage tempura av små buketter med brokkoli eller blomkål. Stek bare litt av gangen slik at ikke oljen mister varme. Oljen bør være 7-8 cm dyp i gryta, og varmet opp til det bobler rundt spisepinnene når man putter dem i gryten. Da er oljen klar. En liten bundt med fint oppkuttede grønnsaker vendes i pannekakedeigen og legges så forsiktig opp i gryta. Den bør da straks falle til bunnen av gryta, for så deretter straks å flyte opp til overflaten igjen. Når de er brune på den ene siden, vendes de om med spisepinnene og stekes til de er brune på den andre siden. De frittyrstekte tempura legges så på et klede eller kjøkkenpapir, som kan suge opp overskuddsolje. Tempuraen skal være sprøstekt, ikke myk og gjennomtrukket med olje.



Gulrøtter stekt som tempura

Det krevet litt øvelse, men det smaker godt og gir varme nå utover høsten og vinteren, så det er verd å gjøre en liten innsats for å få det til. Tempura er fin å spise for dem som har stort behov for kjøtt, men som ønsker å redusere eller slutte med det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar