mandag 17. september 2012

Høstens grønnsaker

Dagens fangst hos den lokale økobonde
Om høsten er maten fullmoden, fullverdig og næringsrik og vi har mange varianter å velge mellom. Det er frukt og grønnsaker i alle farger. Grønne grønnsaker som er mer tettvokste som det grønne på daikon, turnips, det grønne på gulrøtter, grønnkål og høstens frukt kan brukes rikelig om høsten.
Vi kan spise sterkere, kraftigere og tyngre mat med rikere smak. Vi har rotgrønnsaker som rødbeter, kålrabi og selleri.
Om høsten serveres også rikere og fullere porsjoner enn om sommeren, og det er mer fokus på bønnestuinger, sauterede eller frittyrstekte grønnsaker, kremete kornstuinger, moset sqash og mosede røtter, erter og annet. Grønnsaker kan kokes godt om høsten og metoder som nishime eller koking uten vann og langtids-sautering passer fint i denne sesongen. Det samme gjør kinpira gulrøtter og skorsonnerrot. Høstens retter er generelt krydret med litt mer salt og olje enn sommerens mat og vi bruker mindre rå mat om høsten enn om sommeren. Lett kokt eller presset salat passer fint til denne årstiden og en variasjon av høstens grønne bladgrønnsaker. Når det gjelder oppkutting av grønnsakene, så passer store biter best om høsten da de er mer varmende og avslapning enn små biter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar