lørdag 22. september 2012

Høstjevndøgn


Høstvær på hytta

I dag er det høstjevndøgn og dag og natt er omtrent like lange over hele kloden. Solen står i senit ved ekvator. Høstjevndøgn er motstykket til vårjevndøgn.

Endringen fra varmt til kaldt vær kommer ofte plutselig. I disse overgangstider står luften litt stille, og vi er særlig utsatt for forkjølelse og infeksjoner. Da er det viktig å passe litt ekstra på og kle seg godt.

Om høsten er maten fullverdig og særlig næringsrik. Vi har grønnsaker og frukt i alle farger og fasonger.

Om høsten kan vi spise sterkere, kraftigere og tyngre mat med rikere smak. Eksempler på dette er rotgrønnsaker som rødbeter, kålrabi, skorsonnerrot og sterkere krydder.
Rotgrønnsaker

På denne tiden av året kan vi også bruke kokemetoder som tar lengre tid. Vi kan spise mer salt, krydder og olje enn om sommeren og grønnsakene kan med fordel kuttes i større biter, som gir mer varme til kroppen. Det er fint å spise retter som tar tid å lage og det er viktig å innkludere sjøgrønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar