mandag 13. august 2012

Nypesuppe til dessert


Nyper
 Nyper er fulle av C-vitaminer og inneholder også pektin, som skal være kolesterolsenkende, samt kalsium, A-vitamin mm.

Nypene er fullmodne nå i august og det er viktig å plukke dem før fuglene tar dem.

Det er et tålmodighetsarbeid å rense nyper, men det er vel verd anstrengelsen.



Rensede nyper

Nyper smaker veldig godt, både til dessert, som marmelade, i wokretter og smoothier.

Renses ved å skjære av blomsterrest og stilk. Deles deretter i to og innholdet skrapes ut med en teskje eller liten kniv. Hvis nypene ikke skal brukes rå, kan bærene legges i en plastpose i fryseren etter at de er delt i to. Når de er frosne, er det lettere å riste ut frøene.




Nypesuppe med krem

Nypesuppe til 4 personer:
500 gr rensede nyper
1 l vann
1/2 vaniljestang
ca. 2 dl hvitvin eller mirin (valgfritt)
100 g sukker eller rismalt
Saft av 1 sitron

Nypene has i en gryte sammen med vann og frøene fra vaniljestangen og kokes i 20 min, til skallene er møre. Fjern vaniljestangen og mos suppen med en stavmikser. Presses gjennom en sikt, før den helles tilbake og kokes opp med sukker/rismalt, sitron og mirin (eller hvitvin). Kokes opp og serveres lun med pisket krem eller creme fraiche. Hvis suppen blir for tykk, tynnes den ut med vann, mirin eller hvitvin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar