Vårens meny.
Når våren nå nærmer seg med stormskritt er det
naturlig å bruke lettere tilberedningsmetoder når vi lager mat, samt litt
mindre krydder og mer fermentert mat enn det vi bruker om vinteren. Vi vil også
gjerne bruke grønnsaker med sterk vårlig energi - som spirer, gress og grønne bladgrønnsaker.
Det er også fint å inkludere ville planter som vokser i nærmiljøet i vårmenyen,
men fordi ville planter er sterkere enn kultiverte planter, så trenger vi kun
små kvanta når vi bruker de ville plantene. Av kornsortene er det særlig hvete
eller spelt og bygg som passer godt om våren.
Om våren er det naturlig å bruke lettere kokemetoder
som «steaming» og rask sautering av grønnsaker, og ettersom det blir varmere er
det en god ide å spise lett kokt eller presset salat og frukt. Miso, sjalottløk
og gressløk er det fint å spise små mengder av. Generelt sett så hjelper lett
kokte og mildt krydret grønnsaker oss å komme i harmoni med vårens energier.
Grønnsaker hjelper oss også til å bli mer basiske.
Det samme gjør miso og sjøplanter. For mye syre i kroppen tapper den for
oksygen og lager frie radikaler – som igjen ødelegger årevegger og muskulatur
for bare å nevne noe. Kort sagt gjør for mye syre oss syke. De skaper grobunn
for infeksjoner og kreft. Andre matvarer som bidrar til at vi blir mer basiske
er gulrøtter, søtpotet, brokkoli, avokado, lime, selleri, mandler og valnøtter,
reddik, fiken, spinat, hvetegress, asparges, grønne bønner, tofu, agurk og
kokosnøtt. Drikk et glass vann med presset sitron i. Det gjør underverker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar