lørdag 12. april 2014

Vårmenyen



Vårens meny.
Når våren nå nærmer seg med stormskritt er det naturlig å bruke lettere tilberedningsmetoder når vi lager mat, samt litt mindre krydder og mer fermentert mat enn det vi bruker om vinteren. Vi vil også gjerne bruke grønnsaker med sterk vårlig energi -  som spirer, gress og grønne bladgrønnsaker. Det er også fint å inkludere ville planter som vokser i nærmiljøet i vårmenyen, men fordi ville planter er sterkere enn kultiverte planter, så trenger vi kun små kvanta når vi bruker de ville plantene. Av kornsortene er det særlig hvete eller spelt og bygg som passer godt om våren.
Om våren er det naturlig å bruke lettere kokemetoder som «steaming» og rask sautering av grønnsaker, og ettersom det blir varmere er det en god ide å spise lett kokt eller presset salat og frukt. Miso, sjalottløk og gressløk er det fint å spise små mengder av. Generelt sett så hjelper lett kokte og mildt krydret grønnsaker oss å komme i harmoni med vårens energier.
Grønnsaker hjelper oss også til å bli mer basiske. Det samme gjør miso og sjøplanter. For mye syre i kroppen tapper den for oksygen og lager frie radikaler – som igjen ødelegger årevegger og muskulatur for bare å nevne noe. Kort sagt gjør for mye syre oss syke. De skaper grobunn for infeksjoner og kreft. Andre matvarer som bidrar til at vi blir mer basiske er gulrøtter, søtpotet, brokkoli, avokado, lime, selleri, mandler og valnøtter, reddik, fiken, spinat, hvetegress, asparges, grønne bønner, tofu, agurk og kokosnøtt. Drikk et glass vann med presset sitron i. Det gjør underverker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar