søndag 16. mars 2014

Diett ved leverkreft



For noen dager siden ringte det en og spurte om diettforslag ved leverkreft. Jeg har kjent flere som har hatt leverkreft og for over 20 år siden døde min egen far av leverkreft - og jeg tror det er en ganske smertefull lidelse å ha, selv om de som har det kanskje ikke klager så mye. Jeg husker at jeg den gangen for 20 år siden tenkte at kostholdet til faren min kanskje ikke var det aller sunneste, men jeg hadde ikke noe alternativ å komme med den gangen, annet enn helt generelle råd om sundt kosthold. Han hadde i alle år vært en person som tålte all mat og som aldri var syk. Før han ble rammet av kreft i leveren.
Svulst i leverens epitelvev kalles litt forenklet for Hepatom og starter (som Cholangiokarcinom) i gallegangene før det sprer seg til selve leveren. Det finnes andre varianter også, men Hepatom er det mest vanlige. De fleste som har leverkreft dør av leversvikt innen ett år og kanskje allerede innen seks måneder. Bare svært få overlever mer enn fem år. Den medisinske behandlingen består vanligvis av en operasjon der svulsten og deler av eller alt det friske vevet i leverlappen som er angrepet blir fjernet. Dersom man ikke kan operere blir pasienten ofte behandlet med en særskilt kjemoterapiteknikk.
Hos en frisk person strømmer deler av blodet fra hjertet og ut til de store blodårene som forsyner fordøyelsesorganene. Her forsyner det videre vevet med oksygen og plukker samtidig opp næringsstoffer fra fordøyelsesprosessen. Disse stoffene transporteres fra magesekken og tarmene og direkte til leveren hvor de renses for urenheter, før de går videre ut i blodbanene. Hvis leveren er frisk klarer den å uskadeliggjøre store mengder av giftstoffer som kommer inn i kroppen gjennom maten vi spiser. For at leveren skal kunne fordøye fettstoffer som er uløselige i vann, dannes det galle. Hvis dette ikke fungerer som det skal, kan fettsyrene danne et belegg som legger seg rundt de røde blodlegemene og blokkerer kapillærene og hindrer oksygentilførselen til hjertet.
Hvis vi spiser mye kjøtt, egg, meieriprodukter og salt - samt andre matvarer med særlige sammentrekkende egenskaper, er dette en stor belastning for leveren, som kan begynne å svikte. Symptomene forsterkes videre når vi spiser matvarer med motsatte egenskaper som sukker, tropisk frukt, olje og fett, melvarer og alkohol samt rå mat.
Leveren regulerer også sukkermengden i blodet. Den omdanner alt overskytende sukker til en stivelse som kalles glykogen - som lagres i leveren. Hvis sukkernivået i blodet er lavt omdanner leveren glykogen til sukker og sender det ut i blodet som næring for cellene.
Et sundt kosthold, som består av sammensatte karbohydrater som ubehandlede hele korn og ris, blir brutt langsomt ned før næringen suges opp av tarmene og transporteres til leveren. Men hvis kosten består av enkle, raffinerte karbohydrater som mel, raffinert korn, frukt og sukker, skjer denne nedbrytings-prosessen hovedsakelig i magesekken. Der dannes sterke syrer og store sukkermengder blir raskt overført til leveren. Hvis leveren allerede har lagret for mye sukker eller er svekket på grunn av overbelastning, vil det overskytende sukkeret etterhvert sirkulere rundt i blodstrømmen og svekke hele organismen.
Leverkreft er på mange måter kulminasjonen av kroniske leverlidelser, men før det kommer så langt, kan man ha fått mange advarsler som hepatitt, gulsott eller skrumplever.
Siden leverkreft først og fremst skyldes overforbruk av mat med høyt protein- og fettinnhold, samt et overkonsum av sukker, frukt og stimulerende stoffer, så må alle slike mat- og drikkevarer unngås. Raffinert mel og raffinerte melvarer må også fjernes fra kostholdet for å unngå slimproduksjon. Mettede oljer må unngås og umettede oljer må begrenses kraftig. Man bør i det hele tatt unngå å spise og drikke for mye dersom man har leverkreft. Alle næringsmidler som gjør kroppen kaldere som iskalde drikker og iskrem bør man unngå. Det samme gjelder salt. Man bør heller ikke koke grønnsakene for mye og ikke bruke grønnsaker som opprinnelig stammer fra tropene som poteter, avokado, squash og tomater (selv om disse nå dyrkes i tempererte soner). Tropisk frukt må unngås. Det samme gjelder alkohol, kaffe og svart te.
Det man kan spise er ubehandlet korn, suppe som misosuppe, sjøplanter og landgrønnsaker (særlig kål), bønner og bønneprodukter.
Dette er selvsagt veldig grovt og man bør sette opp en nøye tilpasset diett og plan for den enkelte, men dette er hovedprinsippene som hovedsakelig er hentet fra makrobiotiske prinsipper for helbredende kost. Det kan synes veldig strengt, men er det noen som helst mulighet for å hjelpe kroppen her, så er det kanskje likevel en liten pris å betale. Man bør heller ikke undervurdere betydningen av å kunne bidra selv hvis man blir rammet av en slik sykdom. Det kan gi en følelse av litt kontroll.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar