torsdag 22. mai 2014

Hva er det med Yin og Yang?

Yin og Yang er et orientalsk uttrykk og det føles litt fremmed og som om det ikke riktig angår oss. Uttrykkene må på en måte oversettes til vår verden for at vi skal få et forhold til dem.

Det er egentlig ganske enkelt for universets balanse opprettholdes av to motstridende krefter, to motpoler - nemlig Yin og Yang, pluss og  minus, varmt og kaldt, høyt og lavt, natt og dag, mann og kvinne, innpust og utpust, sommer og vinter, og slik kan vi holde på. Alt i universet består av en vekselvirkning mellom disse to motpoler.

Det er altså lett å vite hva som er ekstreme motpoler som varmt og kaldt osv, men alt det som ligger imellom kan være vanskeligere å avgjøre.Når det gjelder mat, så er alt som har en utvidende virkning på oss grader av Yin, mens alt som har en sammentrekkende virkning på oss er grader av Yang. Hvis vi spiser mye kjøtt og egg og fjærfe og andre animalske produkter har dette en sammentrekkende (Yang) påvirkning på oss, mens kaffe, søtsaker, tropisk frukt og drikkevarer har en utvidende (Yin) påvirkning.

Når vi spiser så er det en fordel å ikke spise for mye ekstreme matvarer som dem som er nevnt over, da de har ekstrem påvirkning på kroppen i hver sin retning og er vanskelig å balansere. Jeg leste en bok der forfatteren sammenlignet det med å spille tennis på en altfor liten bane. Det er anstrengende for kroppen. Men spiser vi mat som ligger midt mellom disse ytterpunktene - helst relativt mot midten, som f.eks. rotgrønnsaker, korn, bønner og andre grønnsaker, så greier kroppen å håndtere dette mye bedre. Er vi syke, så er det svært skadelig å spise de ekstreme matvarene og tilsvarende helbredende å spise maten som hjelper kroppen til å være i balanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar