tirsdag 29. mai 2012

Brunet grisetang

Grisetang
Ta tangen tidlig om våren når planten er ung og delikat, før fruktlegemene er kommet. Vask den godt i kaldt vann og skjær den i passende lengder.

Bruk 4 dl fersk, ung tang
Olivenolje til steking
4 ss Shoyu eller soyasaus
Tangen dampes først til den er mør. Deretter brunes den raskt i litt olje og shoyu eller soyasaus tilsettes til slutt. Krydres etter smak og serveres varm.



Navnet grisetang sikter til bruken av tangen som grisefôr. Fra gammel tid har grisetangen vært innsamlet og brukt som dyrefôr og som gjødsel i hagebruk og økologisk landbruk. Grisetang er særlig verdifullt på grunn av at det inneholder mange sporstoffer.

søndag 27. mai 2012

Kirsebæris og caffelatte

Kirsebæris med honningmarinerte stemorsblomster
På en varm sommerdag kan det være godt med hjemmelaget kirsebæris laget av kirsebær og mandelmelk, toppet med honningmarinerte stemorsblomster og sitronmelisse.

Til 2 personer trenges:
190 g frosne bær
3/4 dl kjøleskapkald mandelmelk
1 ss rismalt eller honning
Sitronmelisseblader (valgfritt)
Honningmarinerte stemorsblomster (valgfritt)

Ha bær, rismalt og mandelmelk i hurtigmikser og kjør til en jevn konsistens. Has i ismaskin i 5-10 min eller i fryseren. Pyntes med sitronmelisseblader og honningmarinerte stemor.

Som de første i verden har norske forskere kartlagt det totale innhold av antioksidanter i mange typer matvarer og funnet at bær er langt sunnere enn man har vært klar over. Kirsebær inneholder særlig vitaminene A, B og C.

Stemorsblomst har vært brukt som universalmiddel mot mange sykdommer, særlig har den vært kjent for sine egenskaper mot hudsykdommer. I tillegg har den vært brukt mot bl.a.bronkitt og infeksjoner.

Oppskrift på mandelmelk:
125 g mandler
8 dl vann
Mandlene legges i vann om kvelden og kjøres i hurtigmikser neste morgen. Siles gjennom et fint klede. Jeg pleier å bytte vann, men det er mange som bruker bløtleggingsvannet. Mandelmelken settes til avkjøling i kjøleskapet.


Caffelatte av Yannoh-kornkaffe og mandelmelk
 Oppskrift på caffelatte:
1 kopp mandelmelk
1 ts instant Yannoh kaffe eller annen kornkaffe
Varm opp mandelmelk og Yannohkaffe og bruk en liten baristavisp til å skumme opp blandingen.